Fitheid in de jungle

Fitheid is zo’n beetje het meest gehoorde woord op de WK in Brazilie. Gisteren stond er nog een artikel in de NRC over de fitheid van Oranje. Vanwege dezelfde redenen als bij het wielrennen zijn er maar weinig fysiologische gegevens van voetballers in de openbaarheid. Wat wel bekend is, is dat Nederland op 3 andere landen na de meeste kilometers in de groepsfase heeft afgelegd. Dat zegt nog niet heel veel, want dat kan met de speelwijze te maken hebben, evenmin vertelt het ons hoe snel die kilometers zijn afgelegd. Aan de andere kant kun je natuurlijk wel zeggen; je moet het maar kunnen. Op basis van een paar gegevens en het beeld van de afgelopen wedstrijden van Oranje is het denk ik wel gerechtvaardigd om te stellen dat de fitheid dit toernooi zeker niet de beperkende factor is voor Nederland.

De vraag alleen is; wat is die fitheid straks waard tegen Mexico? We gaan voor die wedstrijd namelijk naar het tropische Fortaleza en spelen dan nog eens op het heetst van de dag. Die stad ligt net onder de evenaar aan de kust.

fortaleza_-7873

Zondag zal het in Fortaleza naar verwachting 30 graden worden met een luchtvochtigheid van 61 procent (1). Zijn we die temperaturen al in het toernooi tegengekomen? Tegen Chili was de temperatuur 22 graden met  een luchtvochtigheid van 50 procent. Tegen Australie, 15 graden en 55% en tegen Spanje 26 graden en 74 procent. Als we de getallen van de wedstrijd tegen Spanje pakken, dan kom je op een WBGT van 29 graden (2). Wet Bulb Gobe Temperature (WBGT) wordt gemeten met een speciale thermometer die luchtvochtigheid en temperatuur combineert. Dat zegt iets over de zwaarte van het weer voor het lichaam. Hoe hoger die temperatuur, hoe zwaarder het is om te sporten in die omstandigheden. Die thermometer heb ik  niet, maar er zijn tabellen ontwikkeld die dat benaderen (2). Als je die gebruikt kom je voor de wedstrijd tegen Mexico op een WBGT van 31 graden. Het wordt dus een stukje zwaarder dan tegen Spanje. Nederland is echter wel wat gewend. Ze trainen in Rio en daar heeft de temperatuur de afgelopen dagen regelmatig de 30 graden aangetikt, met luchtvochtigheden van rond de 55%. Dat geeft een WBGT van 30 graden. Dat komt dus heel dicht in de buurt van zondag. Omdat ze al een tijdje in Rio zitten zijn de lichamen van de spelers gewend geraakt aan de omstandigheden. Tel daarbij op dat de staf heel goed zware trainingen afwisselt met genoeg rust en je krijgt een optimale voorbereiding voor de wedstrijd tegen Mexico. Natuurlijk zijn Nederlanders geen Mexicanen die hun hele leven al in de hitte spelen, maar veel beter dan we nu doen kunnen we ons niet aanpassen.

 

1) Weersomstandigheden gehaald  van http://uk.weather.com/

2)Tabel te vinden op : http://www.bom.gov.au/info/thermal_stress

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *