De krachtbron Kittel

Wie de sprint van de derde Giro-etappe zag gisteren moet geconcludeerd hebben dat er op Kittel op dit moment geen maat staat. Hij leek volledig kansloos op 200 meter, en kwam als 12e uit de laatste bocht, maar beukte dwars door de wind zo’n tien man voorbij. In zijn column op Nu.nl (1) merkt Thijs Zonneveld op dat je heel veel huishoudelijke apparaten kan laten draaien op het vermogen dat Kittel hier in de sprint produceert. Vermogen, ofwel het aantal watts, is een belangrijke maat in het wielrennen. In eerdere stukken heb ik er ook al over geschreven; het geeft aan hoeveel mechanische energie een renner per tijdseenheid kan leveren. Bij huishoudelijke apparaten zeggen de watts iets over de energie die zo’n apparaat per tijdseenheid verbruikt. In de keuken halen we de energie uit het stopcontact, maar wat gebeurt er als je Kittel, hypothetisch uiteraard, op de apparaten zou aansluiten. Kan hij ze laten draaien?

Helaas vertelt Kittel zelf niet wat hij in de sprint trapt(2). Door zo’n mysterie van deze getallen te maken weten we ook weinig van de vermogens van topsprinters in het wielerpeloton. Vaak zijn de wattages die genoemd worden, gehaald uit laboratorium testen en geven dus een vals beeld over wat er gebeurd in het peloton na 4-5 uur koers. Een pilot studie uit 2013 geeft toch een interessant kijkje in de keuken. Een profsprinter die ook daadwerkelijk koersen won ten tijde van de metingen, liet pieken zien van 1370 watt, en een gemiddelde van 1120 watt tijdens een sprint van zo’n  15 seconden (3). Als we dan even teruggaan naar onze huishoudelijke apparatuur zien we dat een vaatwasmachine 1200 watt verbruikt, een koffiezetapparaat 900 watt en een wasmachine 1000 watt. Zonneveld overdrijft dus een beetje met z’n witgoed lijst, maar als je je vaatwasser op een ultra-kort programma zet, kun je Kittel goed gebruiken.

1)http://www.nusport.nl/column/3772898/du-hast-haare-schon.html

2) http://velonews.competitor.com/2014/05/news/charging-victory-marcel-kittel-keeps-power-numbers-hat_327265

3) Menaspà P, Quod M,  Martin DT, Victor J & Abbiss C R (2013) Physiological demands of road sprinting in professional and U23 cycling. A pilot study. J Sci Cycling. Vol. 2(2), 35-39

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *