De Blunder van Sotsji

In Sotsji, de plaats die wij kennen van de successen van de Nederlandse schaatsers, wordt op dit moment een nieuwe tweekamp uitgevochten tussen Magnus Carlsen en Viswanathan Anand om de wereldtitel in het schaken. Vorig jaar toen deze tweekamp ook al op het programma stond was het duidelijk: Carlsen was onoverwinnelijk. Dit jaar lijkt het anders te zijn; Anand plaatste zich overtuigend voor de rol als uitdager van Carlsen en lijkt ook wat frisser t.o.v. vorig jaar. Afgelopen zaterdag stond de zesde partij op het programma en de strijd ging tot dan toe gelijk op. Carlsen begon deze partij met wit en stond goed te spelen. Maar toen kwam zet 26:

Spaans kennen is handig, maar ik denk dat jullie wel begrijpen wat de strekking van de reactie van deze heren is, die live naar de wedstrijd kijken. Het is helemaal mooi om te zien hoe ze reageren als Anand in plaats van met zijn paard e5 te slaan, zijn zwarte pion op a4 zet. Hiermee gooit hij het cadeautje wat hij krijgt meteen weer weg. Laat ik voorop stellen dat ik vrij weinig van schaken snap, maar ik vind het spelletje en helemaal als het een tweekamp behelst intrigerend. Als je de commentaren leest staat wit er na 25 zetten goed voor (hieronder is de wedstrijd afgebeeld, klik om de stand na 25 zetten te bekijken op de 2e zet van zet 25, dus toren dg8). Qua stukken staat het gelijk, maar wit heeft zwart onder druk staan.  In deze betere positie zet wit haar koning naar d2. Carlsen wil namelijk naar de andere kant van het bord om zijn pionnen daar rugdekking te geven. Echter de koning op d2 zetten schijnt wel het stomste te zijn wat je kunt doen. Wat kan zwart namelijk dan? Zwart kan namelijk met zijn paard e5 slaan. Vervolgens moet wit wat gaan doen met zijn toren op g4. Die word aangevallen en heeft geen dekking. Hij zou het paard kunnen pakken met zijn toren op h5, maar dan slaat zwart met toren g1 de toren van wit op g4. Dan heeft wit dus een toren verloren en zwart alleen een paard. Heel voordelig voor zwart. De 2e  optie is om met de toren van g4 toren g1 te slaan. Zwart zou direct met toren h1 g1 kunnen slaan, maar voordeliger is om met het zwarte paard de pion van c4 te slaan. Nu staat wit schaak. Wit gaat met zijn koning naar d3 en bedreigt het paard, maar dat paard kan vervolgens naar b2 en opnieuw staat wit schaak. De koning moet weg en kan naar e2. Hierna kan zwart alsnog de witte toren slaan. Optie 2 geeft zwart 2 pionnen extra t.o.v. wit. Kortom zwart gaat van een achterstand naar een voorsprong, alleen maar door de blunder van Carlsen.

Het bizarre is echter dat Anand dit niet ziet. Na minder dan een minuut speelt hij pion naar a4 en laat hij Carlsen ontsnappen. 2 blunders in 1 beurt door de 2 beste schakers ter wereld. In de persconferentie achteraf, die trouwens veel van Jiskefet weg heeft, verklaart Carlsen dat hij meteen wist dat hij een blunder begaan had, en volledig in paniek raakte. Anand vertelde dat hij met een ander deel van het bord in gedachte zat en daardoor de mogelijkheid niet zag. Toen hij daarna zijn blunder maakte wist hij het ook meteen. Vervolgens waren ze allebei een beetje van slag maar trok Carlsen de partij naar zich toe.

Het mooie is dat in de topsport er nog steeds blunders worden gemaakt. Denk aan penalty’s die verkeerd in worden geschoten in finales, of 2 keer een binnenbaan rijden op een olympische 10 km schaatsen. De druk van finales maakt mensen vatbaarder voor fouten, zelfs Magnus Carlsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *